Termékek


Szakértő válaszol / Baktérium használata növénykultúrákban

Kérdés feltevéséhez be kell jelentkeznie!

Szakértő: Zsiga Imre

2016-ban szereztem mérnöki diplomát az Óbudai Egyetemen. A feladataim közé tartozik a permetezéssel kapcsolatos kérdések megválaszolása.

Baktérium használata növénykultúrákban

A mezőgazdaságban alkalmazható baktériumokkal kapcsolatos kérdések, észrevételek követése.

A baktáriumok felhasznális területei és az általuk elérhető kedvező hatások:

  • termésnövelő hatás
  • kedvező talajállapot
  • csökkenthető műtrágya kijuttatás
  • környezettudatos gazdálkodás

Megválaszolt kérdések

   
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
9 - 9 tétel a 11-ból/-ből

Dátum: 2011-08-26 07:54:00

Beküldő: Fetter Márton

Kérdés:
A GEOCELL készítmény alkalmazása esetén csökkenthető e a hektáronként kijuttatott műtrágya mennyisége?

Válasz:
Kedves Partnerünk!

A GeoCell kifejezetten cellulózbontásra kifejlesztett baktérium készítmény, amely hatását úgy éri el, hogy élettevékenységük révén a szármaradványok anyagából egyszerű cukrokat állít elő, amelyek tápanyagként szolgálnak a talaj saját mikrobáinak, illetve az esetlegesen később kijuttatott (pl. GeoAgit) baktériumoknak is. A szármaradványok időben történő lebontásával az azokba beépült tápanyagok a növény számára felvehetővé válnak. Így nem csak hogy a pentozán hatás elkerülhető, de a hektáronkénti műtrágya mennyisége is csökkenthető (de semmiképp sem hagyható el).

Az, hogy milyen mértékben csökkenthető a műtrágya mennyisége nagyon sok tényezőtől függ, pl. talajtípus, szármaradványok mennyisége és összetétele, termesztett növénykultúra, kedvező-e az időjárás (csapadék, hőmérséklet) a baktériumok legaktívabb munkájához, milyen a talaj általános tápanyag ellátottsága, stb. Tapasztalataink szerint GeoCell használata esetén kb. 10-20 %-kal biztonsággal csökkenthető a műtrágya mennyisége. Az a legjobb megoldás, ha tesz egy próbát: (1) kontroll terület a megszokott technológiával, (2) a műtrágya 20 %-kal csökkentett mennyisége + GeoCell 10 l/ha dózisban, és (3) megszokott mennyiségű műtrágya + 10 l/ha dózisú GeoCell parcellákon. Tapasztalataink szerint ugyanis a készítmények rendszeres használói így kitapasztalhatják, hogy egy meghatározott területen, meghatározott talajtípuson hogyan dolgozik a baktérium, és így biztosan nem fognak csalódni.

A felhasznált műtrágya mennyisége még jobban csökkenthető, ha a cellulózbontó GeoCellen kívül nitrogénkötő és foszformobilizáló GeoAgitot is használ. A GeoAgit használati ideje a vetésforgótól függ, melyre példát talál a termékek jellemzőinél.

   
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
9 - 9 tétel a 11-ból/-ből

Vissza az előző oldalra

Vásárlás Kosár tartalmának megjelenítése
Kosár: 0 db termék, 0,00,- Ft értékben